Varför kostar bröllopsfotografer som de gör?


Det är en fråga även jag funderade på innan jag själv blev fotograf. Så jag tänkte förklara hur och varför prisbilden ser ut som den gör, för den som är intresserad av att få en inblick i vår värld :)


Dels är alla priser är inklusive 25% moms, det är pengar som inte går till fotografen.


Sen är det utöver all planeringstid, restid och fotograferingstid cirka en vecka i redigeringstid som ingår i priset. Fotograferingen sker även för det mesta på "obekväm arbetstid", så man är borta många helger och kvällar i yrket.


Jag har alltid med två bra kameror, flera objektiv, en drös minneskort, batterier och andra tillbehör som kostar att upprätthålla.


Jag är utbildad inom fotografi med CSN att betala tillbaka. Jag har även en kontorsplats med hyra, datorer, skärmar, hårddiskar, programvaror, företagsförsäkringar, hemsidekostnader, revisor mm.


Jag lägger en stor del av mitt liv åt att söka efter inspiration, vidareutbilda mig och håller mig ständigt uppdaterad i trender kring bröllopsfoto.


Och eftersom jag inte arbetar svart går ca hälften av arvodet efter moms och löpande utgifter till arbetsgivaravgifter och skatt. Så kostar en fotografering 35.000kr är det tyvärr inte det jag får rakt i fickan. Det hade ju varit en dröm annars ;)


Så om ni hittar någon som gör väldigt billiga bröllopsfotograferingar kan ni fundera på vilken del fotografen gör avkall på, är det utbildning, utrustningen, backuputrustningen, vitt arbete, försäkring, efterbearbetningen eller sin egen lön.


Det är absolut en investering, men till skillnad från blommorna som vissnar, maten som äts upp och kläderna som inte används igen, är bilderna något som består. En satsning på kvalitet är sällan något man ångrar i efterhand. Enligt undersökningar det faktiskt det brudpar ångrar mest, att de inte anställde en bröllopsfotograf.