inför er vigselfotografering

Ni som bokat en vigsel och porträttfotografering får denna guide.

Här finns information om de två delmomentan, samt tips ur en bröllopsfotografs vinkel, för att era bilder ska bli så bra som möjligt.

förberedelser


Förberedelsebilder är en fin start på berättelsen som är er bröllopsdag. Och finns det några bilder jag värdesätter högt förutom vigsel och porträtt, är det dessa. Även om ni valt att enbart fotografera vigsel och porträtt, fundera om det här är något ni skulle vilja lägga till. Bilderna är harmoniska, känslosamma och kommer sätta tonen för resten av dagen.


Vi tar ögonblicksbilder på sminkning, håruppsättning och påklädning, och de fina detaljbilderna på klänningen, skorna, ringarna, manchettknappar, buketter mm. Det är även en bra tid att få samlade bilder på tärnorna och bestmen.


Vill ni ha stilleben med era ringar och accessoarer, ta med detaljer som era inbjudningskort, parfymflaska, örhängen, skor, blommor. Ställ allt på ett bord så att de finns tillgängliga.


Rekommenderad fotograferingstid tid för förberedelsebilder: ca 2 h.

Tips


- Sätt upp sminkstation i ljusare delarna av rummet, så får ni finare bilder.

- Vill ni få en mer städad känsla i bilderna kan ni förvara era väskor i de mörkare delarna av rummet.

- Häng gärna upp klänningen någonstans högt tex i en gardinstång eller dörrkarm, för att fotograferas i sin fulla längd.

- För en synkroniserad look rekommenderar jag ljusa morgonrockar under förberedelser.

- Be tärnorna klä på sig innan de hjälper bruden med sina kläder.

- Bubbel, snacks och musik är trevliga stämningshöjare under förberedelser.

First look


Om ni planerar era bröllopsporträtt innan vigseln kan man göra en "first look" fotografering. Det är när ni ser varandra för första gången, om ni gjort er i ordning på separata platser det vill säga.


Man brukar göra det så att partner 1 står vänd med ryggen mot riktningen där partner 2 kommer ifrån. Sen vänder sig partner 1 om och ni ser varandra. En känslosam stund som ger otroliga bilder.


Rekommenderad fotograferingstid: ca 15 min (exklusive gåväg/resväg)
Tips


- Det här är er stund, så låt det ta tid, njut av lugnet innan dagen kommit igång för fullt.

- Bry er inte om att jag är där, i det här momentet är jag en fluga på väggen och fångar ögonblicksbilder.

Vigsel


Dagens viktigaste stund och även viktigaste fotograferingen. Jag har därför alltid på mig två kameror vid vigseln, för bild-variationens skull och även som backup. Om en kamera skulle lägga av finns det en kamera till.


Jag ställer om mina kameror på ”tyst läge”, dvs elektronisk slutare istället för mekanisk, så att inte det låter när jag tar kort under vigseln.


Jag rör mig diskret och utan onödiga förflyttningar. Jag börjar längst fram för att fånga er när ni går in, tar bilder på er vid altaret, gäster osv, och går sedan bak där jag fotograferar resten av vigseln, bröllopskyssen och utträdet.


Vid kyrkovigsel rekommenderas det att brudparet kollar av med prästen i förväg att det går bra att fotografen står framme vid sidan av altaret. Det är sällsynt men det händer att prästen har åsikter om var man får stå.

Tips


- Om brudföljet går in före er, vänta då en stund med att gå in själva, så att ni inte har någon framför er.

- Gör allt extra långsamt, gå in långsamt, trä på ringarna långsamt, låt kyssen ta tid, så fångas stunderna garanterat på bild.

- Vid utträde, stanna till en gång på vägen och ge varandra en kyss, så får ni en extra kyssbild.

- Tänker ni ha en utomhusvigsel, använd er av mikrofoner och högtalare.

- Ett mjukare alternativ för ris, och något som också ser fint ut på bild, kan vara puffat ris, såpbubblor eller rosblad.

porträtt


Ska man ta porträtten innan eller efter vigseln? Det viktigaste är att utgå från hur er dag är planerad, har ni tidig vigsel är det bättre att ta de efter, och tvärt om.


Fördelar med porträtt innan vigseln är:

 • Det finns gott om tid, man har inte hunnit bli sen i schemat.
 • Man behöver inte lämna gästerna mitt i bröllopet.
 • Hår och make sitter bra fortfarande.
 • Man kan göra en first look-fotografering.


Fördelar med att ta porträtten efter vigseln är:

 • Ni kan då se varandra för första gången vid altaret.
 • Man har släppt all nervositet efter vigseln, glädjen och lugnet lyser igenom i bilderna.


Innan bröllopet pratar vi igenom var ni vill att porträtten ska tas, är det i nära anslutning till förberedelser och vigsel, eller behöver vi åka en bit.


Rekommenderad fotograferingstid: minst 1 h, helst 2 h (exklusive gåtid/resväg)

Tips


- Ha med bekväma skor om vi ska gå en längre bit, eller fotografera i tex en äng där terrängen är ojämn och skorna ändå inte syns.

- Ha med kofta/jacka om det är kallt, vid kalla årstider tar jag även med värmekuddar att värma händer med.

- Ha en plan B vid häftig regn. Vid duggregn har jag genomskinliga paraplyer ni kan använda.

- Vid mulet och mörkt väder är öppna stora ytor att rekommendera för att få maximalt med ljus. Vid stark sol som står högt är mindre ytor att rekommendera, stå i skuggan eller låt solen slå igenom trädgrenar.

Gruppbild


Vill ha en gruppbild på hela sällskapet, och kanske även på närmaste familj/tärnor/bestmen? Fundera när det i så fall passar bäst i schemat.


Utse en gruppbildsansvarig person ur brudföljet. Gruppbildsansvarige ser till att alla är samlade vid tidpunkten av fotograferingen. Jag formar sen sällskapet så att ni står bra i bild.


Prata igenom med mig innan vilka förväntningar ni har på gruppbilderna, om ni har några särskilda önskemål på plats/uppställning mm.


Rekommenderad fotograferingstid: ca 5 min per uppställning (exklusive ev gåtid/resväg)

Tips


- Fundera på hur många slags gruppbilder ni vill ha, räcker det med en uppsättning, vill ni ha fler, i olika miljöer?

- Vill ni även ha mindre gruppbilder på nära familj, tärnor, bestmen, reservera tid för det.

- Rörelse är fint, man kan tex få brudföljet att gå i grupp mot fotografen för att göra bilderna levande.

- Humor kan vara kul, det finns inte något som säger att man inte kan ställa upp folk på oväntade sätt, det kan skapa fina bilder.

Middag


En kvart innan middagen börjar går jag in och fotograferar av lokalen i sin helhet och detaljer på dukning och dekorationer.


Under middagen kommer jag på ett diskret sätt fotografera er, gäster, talare, maten och eventuell tårtskärning. Här är jag en fluga på väggen och dirigerar inget.


Om jag äter samma mat som er diskuterar vi såklart i förväg. Jag är ju inte där för matens skull, men det har sina fördelar om jag äter samma mat och samtidigt som ni andra. Dels att jag troligtvis är hungrig vid tidpunkten av middagen, och att jag inte behöver (förutom tung kamerautrustning) bära på egen matsäck under dagen, samt att jag kan fotografera av rätterna som serveras.

Tips


- Placera er på ett sätt så att ni syns för alla gäster.

- Finns det möjlighet, ha en dedikerad plats för talare, utan störande projektorljus skinande på dem.

- Placera fotograf vid ett bord med sikt mot er och eventuell talarplats, gärna i utkanten av lokalen så att det finns plats att gå upp och fota i fler vinklar utan att det stör andra gäster.

- Undvik dekorera lokalen med färgade lampor, dessa lämpar sig till festen senare, men blir riktigt svårjobbat under middagen.

golden hour


Ca en timme innan solen går ner sker golden hour, en tid då himlen färgas i varma toner av den nedgående solen och man får ett fint mjukt ljus att fotografera i.


Det här kan vara en bra tid att göra de där extra idéerna man kanske inte hann ta vid porträttfotograferingen, eller poserna man inte vågade göra innan, men som med några glas bubbel i kroppen kommer naturligt.


Om ni vill göra en golden hour fotografering kommer jag se på en solkarta när solen går ner på er bröllopsdag, så att ni kan planera in det i schemat.


Obs att golden hour endast sker om himlen inte är heltäckt i moln och vi har fri sikt mot solen.


Rekommenderad fotograferingstid: ca 30min

Tips


- Se över plats för golden hour-bilder innan middagen.

- Bra platser för det är ängar, fält, upphöjningar som berg eller balkong.

- Det här kan ske mitt i middagen, se till så att toastmaster redan innan vet om att ni planerar att gå iväg en stund.


festen


Grattis, you made it, dagens sista moment, nu får ni äntligen släppa loss och festa.


Festen brukar börja med en bröllopsvals, och övergå till en dans där andra gäster bjuds upp och vips är stämningen igång.


Om ni kör en dans eller inte är såklart (precis som med allt annat i det här häftet) helt valfritt. Det brukar dock ge fina bilder. Känns det ovant, välj en låt som ni gillar i valfri genre, gör en fri dans med några snurrar, och bjud sen upp tex varandras föräldrar och resten av gästerna.


Jag stannar kvar och tar mingelbilder så länge fotograferingen är bokad.

Tips


- Gör en fest som ni själva skulle vilja gå på, med musik ni vill lyssna på.

- Satsa på en bra ljudanläggning.

- Festljus höjer stämningen och ger fina bilder.

- Har ni inte en DJ så fungerar egengjorda spellistor utmärkt, men se till att gäster inte har tillgång att ändra musiken.

- Ha en teknikansvarig som kan sköta ljud och ljus.

- Photobooth kan vara ett roligt inslag på festen, såna går att hyra separat och kan vara ett kul komplement till när min fotograferingstid tagit slut.

Posering

”Vi har aldrig stått framför kameran” är det första jag hör av alla jag fotograferar. No need to worry, jag kommer guida er hela vägen, ge er uppdrag att göra och direktioner på hur ni kan stå. Det är normalt att känna sig obekväm framför kameran, men det brukar lossna snabbt.


Inför varje bröllop gör jag en moodbord med inspirationsbilder från liknande miljöer där vi kommer befinna oss. Moodboarden är ett sätt för oss att prata bild innan bröllopsdagen, tänker vi likadant? Finns det några bilder/poser ni inte vill missa ta på er dag? Då lägger vi in dem också. Moodboarden kan också tas fram under fotograferingen om vi vill få fler idéer på plats.


Jag föredrar att fotografera en mix av uppställda poserade porträtt, samt ögonblicksbilder i rörelse. De poserade bilderna kommer jag dirigera er på hur ni ska stå utifrån hur det passar i miljön. Ögonblicksbilderna ger jag er uppgifter och är observatör när ni gör dem.


Jag kommer ta helkroppsbilder där ni och hela miljön syns, halvkroppsbilder och porträtt, samt detaljbilder på tex händer, ringar, blommor.

Tips


- Titta inte in i kameran, titta hellre på varandra och omgivningen.

- Våga posera, jag kommer inte välja ut bilder där ni inte ser bra ut så det är bara att experimentera på.

- Våga improvisera, ni behöver inte vänta på att jag ger direktioner för att ni ska få röra på er.

- Ni behöver inte heller vara nitiska med att följa mina direktioner, rör på er så som ni känner är naturligt.

- Våga testa olika miner, leende, allvarliga, gapskratta. Genuina känslor lyser igenom finast.

- Ett glas bubbel innan fotograferingen kan få er att slappna av framför kameran.

sist men inte minst


 • Planera ett luftigt schema, förseningar sker lätt och det är bra om det finns luckor att ta igen på.
 • Delegera, för att kunna njuta av upplevelsen är det a och o att inte vara ansvarig för massa detaljer under dagen.
 • Ge mitt nummer till toastmastern, så att denne kan ringa mig ifall det finns tex överraskningar under dagen som ni inte vet om och som jag inte får missa att fotografera.
 • Finns det någon särskild gäst som jag inte får missa att ta bilder på, säg till mig i förväg.
 • Ha musik på så ofta det går, vid förberedelser, mingel, till och med vid fotografering om möjlighet finns.
 • Skippa tuggummi under dagen, det blir aldrig bra på bild.
 • Ha kul! Bli inte uppslukad av stress eller jakten på perfektion. Ni kommer vilja vara i nuet och minnas dagen som den är. Strunt samma om klacken går av, middagen blir sen eller klänningen smutsig. Det allra viktigaste är att ni njuter av glädjen som kommer omringa er hela dagen.

Finns det något ni fortfarande undrar över, hör av er till mig.

...och psst, Glöm ej:


- Bekväma ombytesskor

- Varm kofta/jacka

- Hårnålar

- Ögonfranslim

- Säkerhetsnålar

- Tejp

- Powerbars

- Vätskeersättning

- Vattenflaska

- Värktabletter